X

Для доступу до архівного номеру журналу введіть, будь ласка, Вашу електронну адресу

Введіть ваш Email

X

Підписка на електронну версію журналу "Сучасна фармація"


Введіть ваше ім'я


Введіть ваше прізвище


Введіть вашу спеціальність


Введіть вашу спеціалізацію















Введіть ваш Email


Введіть ваш телефон

Телефон повинен містити код країни

наприклад: +380 99 999 9999


Введіть Область/місто/селище, де ви проживаєте


Введіть ваше місце роботи


ТОП 20 ІННОВАЦІЙ В МЕДИЦИНІ ЗА ОСТАННІ 20 РОКІВ

 

«Нобелівська» РНК-інтерференція для лікування рідкісних генетичних захворювань

У 1998 році Ендрю Фаєр і Крейг Мело описали механізм РНК-інтерференції (процес пригнічення експресії гена після його транскрипції за допомогою малих молекул РНК). У клітинах тварин, рослин і грибів цей механізм дає змогу контролювати активність тих чи інших генів. У 2006 році за свої дослідження вони отримали Нобелівську премію в галузі фізіології або медицини. А у 2018 і 2019 роках Food and Drug Administration (FDA) схвалив два препарати, дія яких побудована на тому самому механізмі — Patisiran і Givosiran.

Читати повністю »

30.12.2022 |

ЦІКАВЕ, ЗАГАДКОВЕ, ТАКЕ РІЗНЕ СВЯТКУВАННЯ НОВОГО РОКУ В КРАЇНАХ СВІТУ

 

Італія — у Новий Рік з вікон летять праски та старі стільці

В Італії Новий рік розпочинається шостого січня. Згідно з повір’ями, цієї ночі на чарівній мітлі прилітає добра Фея Бефана. Вона відчиняє двері маленьким золотим ключиком і, увійшовши до кімнати, де сплять діти, наповнює подарунками дитячі панчохи, спеціально підвішені до каміна. Італійський Санта Клаус — Баббо Наталі.

В Італії вважається, що Новий рік треба розпочинати, звільнившись від усього старого. Тож у Новорічну ніч заведено викидати з вікон старі речі. Італійцям цей звичай дуже подобається: з вікон летять старі праски, стільці тощо. Згідно з прикметами, місце, що звільнилося, неодмінно займуть нові речі. На новорічному столі в італійців обов’язково присутні горіхи, сочевиця та виноград — символи довголіття, здоров’я та благополуччя.

Читати повністю »

|

Емоцiï, якi дарують нам Новорічні та Різдвяні свята

 

Коли приходить зима, випадає перший сніг та наступають морози, ми неодмінно починаємо чекати та готуватися до Новорічних та Різдвяних свят. Новорічні свята — це ні що інше, як ритуал, який бере початок з найдавніших часів. Це, мабуть, єдині свята, які протягом століть щорічно відзначають у всіх країнах і на всіх континентах.

Читати повністю »

|

Лідерство у фармації: Як розвивати інтелектуальні компетенції

Інтелект або інтелектуальні компетенції є невід’ємними навичками лідера, зокрема, у фармацевтичній сфері. У сучасній науці інтелектуальні навички описуються значно ширше, ніж просто вроджені чи генетично обумовлені пізнавальні здібності людини. Інтелектуальні компетенції не тільки можна, а й необхідно розвивати для того, щоб залишатися лідером на довгі роки, надихати людей, бути прикладом для наслідування, формувати стандарти поведінки та визначати напрямки розвитку організації.

Читати повністю »

09.12.2022 |

Як не травмувати психіку переглядом новин?

Сьогодні ми майже 24/7 живемо новинами: оновлюємо сторінки в соціальних мережах, не вимикаємо радіо та телебачення, відкриваємо мільйони сторінок у браузері, щоб віднайти новину, яку почули від знайомого чи близької людини. Вся ця інформація може стати причиною психологічної травми. 

Читати повністю »

|

Для чого потрібні циркадні ритми, або Як змінити хід «біологічного годинника»

В останню неділю жовтня ми перевели годинник з літнього на зимовий час. Переведення годинника на одну годину назад — це всього лише незначна зміна, однак на практиці зміна часу призводить до проблем з циркадними ритмами, порушенням сну, настрою, а іноді стає причиною розвитку захворювань.

Читати повністю »

06.12.2022 |

Тютюн: історія найбільш суперечливої та відомої рослини

Тютюн в Cтародавньому світі

Історики вважають, що тютюн з’явився десь за 6000 років до нашої ери. А вже через 5000 років корінні жителі Америки почали культивувати тютюн. Індіанці майя часто зображали своїх богів з люлькою в роті, при цьому варто заначити, що у вчених немає однозначних доказів, що майя набирали дим в легені, як це роблять сучасні споживачі тютюнової продукції.

Читати повністю »

|

Калина звичайна: цілюща та корисна рослина

Калина — це символ рідної землі та батьківської хати. Калина — один із найгарніших символів України, який з´являється у нашій свідомості разом із маминою колисковою. Ця рослина є уособленням дівочої краси, кохання та ніжності. Калина має цікаву назву — «весільне дерево». Ще з давніх часів люди робили букети з її гілок та використовували у весільних обрядах. Калиною завжди прикрашали оселі, столи, віночки, а дівчата вишивали рушники з листям та ягодами калини, а потім дарували їх своїм парубкам.

Читати повністю »

|

Рецепт: вчора, сьогодні, завтра

Скільки рецептів проходить через руки фармацевта за день, місяць, рік? Такої статистики немає. Для співробітника аптеки паперовий бланк, оформлений і заповнений за певною формою, це лише звичайний атрибут повсякденності. А тим часом рецепт заслуговує на нашу увагу, бо має стародавню історію, в якій можна знайти багато цікавих фактів та ще більш цікаве майбутнє.

Читати повністю »

|

Олег Голяновський: Нами розроблена методика, яка дозволяє зберегти матку, навіть за коагулопатичних кровотеч

Олег Голяновський – провідний український акушер-гінеколог, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри акушерства та гінекології № 1 НМАПО імені П.Л. Шупика. Його методики з мінімізації акушерських кровотеч зі збереженням матки визнані у всьому світі. Своїми розробками науковець залюбки ділиться з лікувальними установами України. Вже багато років кафедра акушерства та гінекології № 1 НМАПО імені П.Л. Шупика активно співпрацює  з рядом медичних закладів, зокрема з Ніжинським міським пологовим будинком  та Вишгородською міською лікарнею.

Про сучасні методики, нові протоколи та співпрацю з медичними закладами «Сучасна фармація»  з перших вуст дізнавалася  у доктора медичних наук Олега Голяновського.

Читати повністю »

05.12.2022 |

18-24 листопада 2022 р. ВООЗ оголосила Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків

Щорічно в листопаді, починаючи з 2015 року, під девізом «Антибіотики: використовуйте обережно!» проводиться Всесвітній тиждень правильного використання антимікробних лікарських засобів, метою якого є підвищення обізнаності громадськості в усьому світі про проблему стійкості до даної групи препаратів.

Читати повністю »

|

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДIАБЕТУ 2022 р.

14 листопада відзначають Всесвітній день боротьби з діабетом (World Diabetes Day) або Всесвітній день діабету. Кожної осені увесь світ об’єднується у величезне дружнє коло, підтримуючи людей з діагнозом «цукровий діабет»

Читати повністю »

|

Неординарні експерименти відомих лікарів в ім’я науки

Часто вони — справжні герої, які виживають і рятують життя інших, ризикуючи власним. Їх порівнюють зі «свічкою», яка сама згорає, але дає світло іншим. А ще — це люди, які роблять щось дуже ексцентричне та небезпечне задля розвитку медицини та наукових відкриттів.

Читати повністю »

|

Попри війну «Фармак» завершив будівництво і запустив нову виробничу дільницю

Український бізнес продовжує надійно тримати економічний фронт та інвестувати в розвиток держави навіть під час війни. Нещодавно фармацевтична компанія «Фармак» відкрила нову дільницю з виробництва ліків у небулах, будівництво якої розпочала до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Читати повністю »

|

За наказом Міністра Збройних Сил України нагородили героїчну команду мережі аптек «Подорожник»

За наказом Міністра Оборони України Олексія Резникова, керівника та героїчний колектив компанії “Аптека Подорожник” нагородили іменною медаллю, а також почесною подякою за сприяння Збройним Силам України, за впровадження благодійного проєкту «AMBULANCE для ЗСУ», мета якого забезпечувати військових каретами швидкої допомоги. Загальна сума допомоги склала 15 917 500 грн.

Читати повністю »

|

Аптечна мережа 9-1-1 забезпечує можливість лікуватися там, де немає лікарів та аптек

Через воєнні дії та окупацію медична допомога була недоступною для жителів частини Харківської області упродовж багатьох місяців. Були зруйновані та не працювали аптеки й медичні заклади. Після звільнення Харківщини почалося відновлення інфраструктури, але оскільки в багатьох населених пунктах немає електрики, води та газу, цей процес буде тривалим і складним. На допомогу людям прийшла Аптечна мережа 9-1-1. Вона не тільки першою відкриває аптеки на деокупованій території, але й забезпечує надання телемедичних послуг у містах та селах, де немає аптек і лікарень.

Читати повністю »

|

Екстрагенітальні патології вагітних: працюємо разом

На сьогодні мало хто з сімейних лікарів наважується вести вагітність. І це, мабуть, правильно, бо універсальних лікарів не існує у світі, і якщо людина 20-30 років проробила терапевтом, лором або неврологом, а потім перекваліфікувалася на сімейного лікаря, їй дуже важко спостерігати вагітних й професійно, й психологічно. І хоча вагітні із неускладненим загальним та акушерським анамнезом, а також неускладненим перебігом вагітності можуть знаходиться під спостереженням лікаря загальної практики сімейної медицини з обов’язковою консультацією лікаря акушер-гінеколога жіночої консультації, центри первинної медико-санітарної допомоги, як правило, не укладають с НСЗУ пакет спостереження за вагітними.

Читати повністю »

03.12.2022 |