X

Для доступу до архівного номеру журналу введіть, будь ласка, Вашу електронну адресу

Введіть ваш Email

X

Підписка на електронну версію журналу "Сучасна фармація"


Введіть ваше ім'я


Введіть ваше прізвище


Введіть вашу спеціальність


Введіть вашу спеціалізацію















Введіть ваш Email


Введіть ваш телефон

Телефон повинен містити код країни

наприклад: +380 99 999 9999


Введіть Область/місто/селище, де ви проживаєте


Введіть ваше місце роботи


Топ-10 найпродуктивніших фармкомпаній

В останнє оцінку продуктивності фармацевтичних компаній проводили в 2016 році. За цей час багато що змінилося. По-перше, дві з 10 найбільших компаній того року — Celgene і Allergan — більше не є незалежними. По-друге, вплив пандемії. Вакцини проти COVID-19 дали можливість компаніям BioNTech та Moderna посісти перші місця в рейтингу. Оскільки їх дохід в розмірі близько 20 мільярдів доларів був отриманий лише завдяки 3000 співробітникам, співвідношення доходу на одного співробітника дали можливість вийти на третю позицію компанії Gilead Sciences (14 400 співробітників, які принесли 27 мільярдів доларів доходу за 2021 рік).

 

Варто згадати, що компанія Sinovac Biotech заявила, що у 2021 році було отримано колосальний прибуток у розмірі 19,4 мільярда доларів, в основному за рахунок вакцини проти COVID.

Продуктивність компанії Gilead різко знизилася за останні п’ять років: з одного боку, це пов’язано із франшизою препаратів проти гепатиту С, а також втратою ексклюзивності Truvada у боротьбі проти ВІЛ. З іншого боку, завдяки придбанню Kite Pharma та Immunomedics компанія Gilead розширилася до онкології, що неминуче збільшило кількість співробітників, але із відносно обмеженими продажами.

Тим часом у 2021 році Gilead отримала 5,6 млрд доларів від продажу ліків від COVID Veklury. Так само Regeneron отримала 6,2 млрд доларів від продажу однієї тільки комбінації антитіл проти COVID REGEN-COV. Без нього Regeneron не потрапив би до цього списку*, як і в 2016 році, коли загальний дохід компанії становив лише 4,9 мільярда доларів.

 

Топ-10 найприбутковіших фармацевтичних компаній у 2021 році

Завдяки величезному несподіваному прибутку від вакцини проти COVID, створеної партнером BioNTech, компанія Pfizer майже подвоїла співвідношення доходу на одного співробітника у 2021 році порівняно з 2016 роком. Компанія Eli Lilly з протизапальним препаратом Olumiant та кількома антикоронавірусними антитілами також потрапила до рейтингу цього року.

У компаніях Amgen та Biogen за показниками 2021 році прибутковість знизилася порівняно з 2016 роком. Лінійка лікарських засобів компанії Amgen «стикається» з конкуренцією з усіх боків, що викликає сумніви у інвесторів. Компанія Biogen оговтується від розгрому Aduhelm та загальної атаки на її флагманську франшизу проти розсіяного склерозу. Чи втратить список ще два імені у наступному році? Побачимо згодом.

У рейтингу цього року ще раз наголошується на перевагах моделі Big Biotech. Але, за досвідом компанії AbbVie у випадку препарату Humira, висока продуктивність, пов’язана лише з одним продуктом, іноді може бути проблемою для довгострокового «здоров’я» бізнесу.

 

Загалом рейтинг компаній 2021 року продемонстрував вищі результати продуктивності: дев’ять із 10 зареєстрували дохід понад 1 мільйон доларів на одного співробітника порівняно із минулими роками.

 


*Примітка редактора:

щоб скласти цей рейтинг найпродуктивніших фармацевтичних компаній, був розподілений дохід компаній за 2021 рік на загальну кількість співробітників, зазначену в їх річних звітах. З метою забезпечення масштабності проєкту, було враховано лише виробників лікарських засобів із доходом понад 10 мільярдів доларів за 2021 рік та ринковою капіталізацією в 10 мільярдів доларів станом на серпень 2022 року.


 

BioNTech, ймовірно, не працювала самостійно над розробкою вакцини проти COVID на основі РНК-месенджера, як це зробила її трансатлантична компанія-конкурент — Moderna, але це не зменшило амбіцій німецької біотехнологічної компанії в галузі імунотерапії. Майбутні проєкти компанії

BioNTech разом із компанією Regeneron націлені на розробку новітніх технологій в галузі клітинної терапії.

Розширення штату співробітників, виробництва та новітні проєкти щодо продукції мРНК пов’язані із прагненням генарального директора Uğur Şahin перетворити компанію BioNTech на «центр імунотерапії XXI століття». Це свідчить про те, що разом зі своїм партнером Rolodex компанія BioNTech буде нарощувати чисельність співробітників у майбутньому. Наприкінці 2021 року в компанії працювало 3082 співробітники по всьому світу, що приблизно на тисячу більше, ніж у 2020 році, коли штат BioNTech налічував 1941 особу.

Керуючись статистичними даними щодо доходу компанії BioNTech у 2021 році в розмірі 18,98 млрд євро (близько 22,45 млрд доларів), кожен працівник минулого року приніс компанії близько 7,28 млн доларів. Ця цифра була найбільшою для фармацевтичної галузі за минулий рік.

Компанія BioNTech зберегла цю тенденцію і в 2022 році. Наприкінці січня компанія BioNTech повідомила про плани щодо збільшення кількості співробітників на 50 % на заводі з виробництва вакцин у Марбурзі (Німеччина). З моменту приєднання компанії Novartis у 2020 році, BioNTech збільшила потужність персоналу на 200 співробітників (на момент приєднання працювало понад 300 співробітників), повідомив представник компанії. Наразі заплановано збільшення кількості співробітників до кінця року.

 

На сьогодні фармацевтичний завод у Марбурзі вважається одним із найбільших заводів із виробництва мРНК-вакцини у світі, але BioNTech не планує обмежитися виробництвом вакцин проти COVID. Так, метою компанії є розробка інших мРНК-вакцин, зокрема вакцини, яку компанія розробляє разом з компа-
нією Pfizer для профілактики грипу та оперізуючого лишаю, а також свої власні зусилля щодо мРНК-вакцин проти малярії, туберкульозу та герпесу.

На початку пандемії BioNTech надзичайно успішно співпрацювала з компанією Pfizer у розробці вакцини проти COVID-19. Наразі зусилля партнерів принесли десятки мільярдів доларів доходу кожній із компаній.

 

Moderna прагне побудувати власну імперію РНК-месенджерів, задля цього вона збільшує кількість співробітників та розширює свої комерційні кордони.

На відміну від німецької компанії BioNTech, яка об’єдналася з компанією Pfizer задля створення вакцини проти COVID-19, Moderna сама проклала власний шлях на ринок. Два роки та дохід в розмірі 18 мільярдів доларів завдяки Spikevax зробили компанію Moderna загальновідомою в усьому світі. Тим часом Moderna вже розробляє вакцини проти таких захворювань, як грип і рак.

Ще в 2019 році, за останній рік до того, як пандемія COVID-19 вивела мРНК на карту, штат співробітників компанії Moderna налічував близько 820 осіб. Протягом 2020 року, коли компанія активізувала свою роботу в розробці вакцин, кількість працівників збільшилася до 1300 осіб, а потім подвоїлася до 2021 року. До кінця минулого року штат співробітників компанії становив 2700 осіб.

Якщо порівняти кількість співробітників компанії Moderna з її доходом у 2021 році в розмірі 18,47 млрд. доларів, кожен співробітник приніс компанії близько 6,84 млн. доларів — і все це завдяки профілактичному засобу Spikevax, розробленому біотехнологічною компанією на основі мРНК.

У лютому Moderna запланувала відкриття чотирьох нових дочірніх компаній у Гонконзі, Малайзії, Сінгапурі та Тайвані. Компанія заявляє, що цей крок є спробою розширити комерційну базу компанії Moderna на «інтегральній» території продажу.

Moderna розправляє свої крила і в Європі. Далі у комерційному списку компанії Moderna відкриття потужностей у Бельгії, Данії, Нідерландах, Норвегії, Польщі та Швеції. Ці команди приєднаються до нинішніх 247 співробітників компанії Moderna у Європі, які працюють на підприємствах в Італії, Франції, Німеччині, Іспанії, Великій Британії та Швейцарії.

Тим часом, повернувшись до досліджень і розробок, Moderna у грудні розгорнула свою так звану Академію штучного інтелекту — партнерство з Carnegie Mellon University — аби «надати можливість, досвіду та навчання штучного інтелекту всім працівникам компанії Moderna, а не лише керівництву», йдеться у щорічному звіті компанії за 20 років.

«Демократизація штучного інтелекту — це нетрадиційний підхід, який допоможе звільнити наші команди для виконання дійсно важливої роботи в міру нашого зростання», — заявили в компанії.

 

Незважаючи на те, що Gilead Sciences з роками пережила деякі зміни, компанія залишається одним із найбільш продуктивних виробників лікарських засобів у біофармацевтиці.

У 2021 році дохід компанії Gilead Sciences в основному був пов’язаний із ліками проти COVID-19 — Veklury. Минулого року цей препарат приніс дохід в 5,6 мільярда доларів, що на 98 % більше, ніж в 2020 році. Завдяки зростанню продажу Veklury загальний дохід компанії Gilead Sciences зріс на 11 % (до 27,3 мільярда доларів) відносно минулого року.

З такими показниками доходів і тим, що наприкінці року в компанії працювало всього 14 000 чоловік, дохід Gilead Sciences на одного співробітника минулого року склав вражаючі 1,95 мільйона доларів. Це на 7 % більше у порівнянні з $1,82 млн. у 2020 році.

Комерційний успіх Veklury прийшов, незважаючи на те, що препарат періодично піддавався ретельній перевірці щодо неефективності. У вересні європейське дослідження The Lancet Infectious Diseases показало, що лікування Veklury було неефективним у пацієнтів, які потребували додатковий кисень.

Також співробітники компанії ретельно працюють над лікарськими засобами для лікування онкологічних захворювань, враховуючи препарат для лікування раку молочної залози Trodelvy та клітинні препарати Yescarta та Tecartus. Gilead також розробляє
20 онкологічних препаратів та 30 вже проходять клінічні випробування. Акцент на онкології компанії Gilead є метою в отриманні третини своїх доходів до 2030 року, що далеко від доходів за 2021 рік, які становили менше аніж 7 % від загального обсягу продажів.

Що стосується 2022 року, то у квітні компанія скоротила штат співробітників у Нью-Джерсі, звільнивши 114 осіб, оскільки вона готувалася до переміщення свого офісу. У той же час компанія отримала 27 акрів незабудованої землі поряд з існуючим підприємством задля збільшення виробництва в штаті Oceanside (Каліфорнія).

Gilead Sciences докладає постійних зусиль для збільшення кількості співробітників — зобов’язалася найняти 200 темношкірих американців без чотирирічної освіти та збільшити представництво латино-
американців до 15 %. Компанія також планує збільшити кількість жінок у керівництві до 39 %.

Human Rights Campaign Foundation назвав компанію Gilead Sciences найкращим місцем для роботи за рівністю ЛГБТК+.

 

Вважається, що до 2021 року компанія Regeneron була одним з найпродуктивніших співробітників у біофармацевтиці. Запишіть це на рахунок біотехнології, що розробляє ліки-блокбастери Eylea від дегенерації жовтої плями та Dupixent від екземи та астми.

Коли спалахнула пандемія коронавірусу, компанія Regeneron швидко відреагувала розробкою антитіл REGEN-COV для профілактики осіб із високим ризиком. У 2021 році продажі різко зросли та лікарський засіб REGEN-COV приніс компанії 5,8 мільярда доларів доходів (при загальному доході в 16,1 мільярда доларів).

Eylea і Dupixent теж зробили свій внесок. У той час як світові продажі Eylea зросли з 7,9 млрд доларів у 2020 році до 9,4 млрд доларів в 2021 році, продаж Dupixent зріс з 4 млрд доларів у 2020 році до 6,2 млрд доларів.

Фармацевтична компанія Regeneron залишається відносно невеликою і сконцентрована на розробці нових методів терапії різних захворювань.

За межами США компанія Regeneron співпрацює з Bayer по Eylea та з Roche по REGEN-COV. Компанія має глобальну співпрацю з Sanofi в області Dupixent.

У 2021 році компанія збільшила кількість співробітників на 1245 осіб (із 9123 співробітників в 2020 року до 10368 осіб в 2021 році). Крім цього, компанія залучила до співпраці 200 співробітників із докторським ступенем, внаслідок чого загальна кількість співробітників компанії Regeneron перевищила 1200 осіб. Також компанія підвищила кількість співробітників у сфері промислових операцій та постачання продукції, в результаті чого загальна кількість у цій категорії досягла 5037 осіб; 152 співробітники в галузі досліджень та доклінічних розробок, в результаті чого загальна кількість співробітників досягла 1936, і 156 співробітників у глобальних клінічних розробках, в результаті чого ця цифра досягла 1300 осіб.

Щодо 2022 року, очікується, що дохід компанії Regeneron на одного співробітника досягне докарантинного рівня, що спричинено зниженням продажу REGEN-COV, оскільки було доведено, що комбінація антитіл неефективна проти варіанту омікрон.

 

 Якщо не враховувати втрати із-за пандемії COVID-19, минулого року Bristol Myers Squibb була найуспішнішою з фармацевтичних компаній-гігантів. Компанія зайняла сьоме місце за підсумками 2016 року, а пізніше придбавши компанію Celgene — друге місце в тому році — в результаті мегазлиття вартістю 74 мільярда доларів.

В даний час компанія BMS розраховує на економію 3 мільярдів доларів протягом 2022 року за рахунок інтеграції з Celgene. Частина цієї суми припадає на звільнення співробітників: у 2021 році 405 скорочених робочих місць, пов’язаних із придбанням Celgene, 1565 — у 2020 році та 125 — у 2019 році. У 2018 році загальна чисельність співробітників BMS і Celgene окремо складала близько 32 150 осіб, а до кінця 2019 року в BMS після злиття компаній нараховувалося близько 30 000 співробітників.

У минулому році загальна чисельність персоналу BMS зросла близько на 6,4 % до 32 200 осіб. У той же час дохід компанії зріс на 9,1 % в річному обороті до 46,39 млрд дол. — продаж лікарських препаратів Revlimid, Eliquis and Opdivo.

На фоні росту доходу BMS нещодавно скоротила частину свого виробничого потенціалу. У минулому році компанія WuXi STA, що належить WuXi AppTec, продала завод з виробництва капсул і таблеток у Швейцарії.

Разом з тим, завдяки затвердженим FDA препаратам CAR-T Breyanzi та Abecma у 2021 році, BMS розширює свої можливості для розвитку клітинної терапії. У листопаді 2021 року BMS офіційно відкрив новий центр клітинної терапії в штаті Массачусетс, зі 150 новими співробітниками, а також планує в кінцевому підсумку додати декілька сотень робочих місць. Компанія також будує новий об’єкт у Нідерландах, який буде введений в експлуатацію наприкінці 2024 року разом із декількома сотнями нових робочих місць.

 

В минулому році компанія Biogen надала більше робочих місць, аніж отримала доходів. Незважаючи на це, будучи відносно невеликим виробником лікарських засобів з кількома успішними франшизами, вона входить в десятку найбільш продуктивних компаній фармацевтичної галузі.

Дохід компанії Biogen підвищився на 23 % у 2021 році до рівня доходу одного співробітника в 1,14 мільйона доларів. У нашому попередньому списку, створеному за даними за 2016 рік, компанія Biogen зайняла третє місце з доходом у розмірі 1,55 мільйонів доларів США на одного співробітника та загальною чисельністю персоналу 7400 осіб.

За станом на кінець 2021 року, в компанії Biogen налічується 9610 співробітників, що на 6 % більше, ніж в кінці 2020 року (9100 чоловік).

У той же час дохід компанії Biogen в 2021 році знизився на 18 % до 10,98 млрд доларів. Зниження прибутку компанії Biogen Tecfidera майже на половину від продажу успішного оригінального препарату для лікування спінальної м’язової атрофії Spinraza пояснюється появою в США нового дженерика.

З іншого боку, компанія Biogen створила для Aduhelm абсолютно нову маркетингову команду для боротьби з хворобою Альцгеймера. Але дискусії з приводу схвалення препарату, питання про співвідношення ефективності та безпеки, а також цінова політика значно обмежили його застосування. Після прискореного схвалення в липні 2021 року продаж даного лікарського засобу в минулому році досяг 3 мільйонів доларів.

У березні компанія продовжила роботу над проєктом боротьби із хворобою Альцгеймера, залишивши лише «мінімальні ресурси» для програми доступу пацієнтів Aduhelm.

У своєму плані компанія Biogen виділила можливості міжнародного зростання кількості співробітників, особливо в Китаї, деяких країнах Латинської Америки та Ближнього Сходу.

 

Компанія Biogen очікує, що без будь-якого значущого вкладу зі сторони сектору лікування хвороби Альцгеймера дохід в 2022 році продовжить знижуватися і буде складати від 9,9 до 10,1 млрд доларів.

 

Завдяки лікарському засобу Humira та іншим широко вживаним препаратам дохід компанії AbbVie виявився в числі найбільш продуктивних виробників ліків у 2021 році.

Глобальний фармацевтичний гігант AbbVie минулого року заробив 56,2 мільярда доларів, що на 22 % більше, ніж у 2020 році. У той час, як дохід більшості фармацевтичних компаній зріс за рахунок розробки та продажу засобів проти COVID-19, ріст доходу компанії AbbVie обумовлений її основними продуктами. За обсягом продажів у минулому році компанія зайняла четверте місце серед фармацевтичних виробників-гігантів.

Жоден огляд фінансових показників компанії AbbVie не буде повним без особливої уваги до Humira. У минулому році імунологічне лікування принесло 20,7 млрд доларів, або 37 % від загального доходу компанії.

У «портфелі» компанії AbbVie доходи від протиракового препарату Imbruvica зросли на 2 % до 5,4 млрд доларів, в той час як новинки в галузі імунології — Skyrizi і Rinvoq отримали значний ріст. Компанія AbbVie прогнозує, що до 2025 року загальний обсяг продаж двох імунологічних препаратів досягне 15 мільярдів доларів.

Що стосується витрат компанія AbbVie визнає, що «залучення та розвиток досвічених кадрів має важливе значення» для її успіху. У щорічному звіті компанія заявила, що інвестує в «конкурентоспроможні програми компенсацій та льгот», підтримує гнучкі методи роботи і надає інші способи допомоги своїм співробітникам у разі необхідності.

 

В минулому році дохід компанії Amgen склав майже 26 мільярдів доларів. На той час в компанії працювало близько 24 200 осіб, показник доходу на одного співробітника склав 1,07 мільйона доларів, перевищуючи показник інших фарма-гігантів.

Незважаючи на те, що Amgen працює над тим, щоб отримати вигоду від придбання Otezla і збільшити максимальний випуск протиракового засобу Lumakras, минулого року компанія додала всього близько 100 робочих місць.

Тем часом у лютому минулого року компанія скоротила свій штат на 500 робочих місць та пояснила це необхідністю впровадження додаткових інвестицій для використання можливостей, орієнтованих на пацієнтів, включаючи запуск нових продуктів та інвестиції в дослідження та розробки.

У червні 2021 року компанія витратила 365 мільйонів доларів на «інтелектуальне підприємство» в штаті Огайо, який надасть змогу організувати  400 робочих місць, коли буде введений в експлуатацію в 2024 році. Проєкт, що має назву «найбільш передове цифрове підприємство Amgen», був кроком компанії, щоб передати очікуваний ріст попиту на її продукцію. Співробітники будуть працювати разом з «коботами» або колаборативними роботами, які будуть виконувати роботу.

Все це відбувається на тлі спроб Amgen збільшити дохід за рахунок нових пропозицій, включаючи запланований на січень запуск біосиміляра Humira. Крім того, в минулому році Amgen отримав схвалення FDA на Lumakras як перший засіб для лікування дрібноклітинного раку легень із генетичною мутацією KRAS G12C.

 

Під час пандемії компанія Pfizer скоротила кількість співробітників майже на 10 000 і підвищила дохід майже на 100 %.

Завдяки продажу вакцини проти COVID-19 Comirnaty, створеної спільно з компанією BioNTech, Pfizer збільшила свій дохід з 40,9 млрд доларів (у 2019 році) до 81,3 млрд доларів у 2021 році.

За цей же період компанія Pfizer скоротила чисельність співробітників з 88 300 до 79 000 співробітників за рахунок звільнення працівників відділу дженериків Upjohn.

У 2009 році, коли в компанії відбулося злиття з Wyeth, кількість співробітників складала 116 500 осіб, а до кінця 2013 року компанія скоротила штат співробітників до 77 700.

Коли в 2015 році компанія Pfizer придбала виробника ін’єкційних препаратів Hospira, кількість співробітників компанії збільшилася до 97 900 осіб. Нові акції продажу дозволили компанії Pfizer повернутися до більш керованого фонду заробітної плати.

Компанія Pfizer залишається найбільшою компа-
нією в списку 10 найпродуктивніших біофармацевтичних компаній 2021 року. Наступною за величиною є компанія AbbVie з 50 000 співробітників, за нею йде Eli Lilly з 35 000 чоловік.

Що стосується минулого року, в той час як дохід компанії Pfizer збільшився майже на 40 мільярдів доларів, собівартість продажів збільшилася з 8,7 мільярдів доларів до 30,8 мільярдів доларів, а витрати на дослідження та розробку зросли з 9,4 мільярдів доларів до 13,8 мільярдів доларів.

Що стосується 2022 року, очікується, що дохід компанії Pfizer на одного співробітника значно підвищиться.

 

Протягом останніх кількох років компанія Eli Lilly працювала над оновленням своєї лінійки лікарських засобів.

На кінець 2021 року компанія Eli Lilly нарахувала 35 000 співробітників, що більше, ніж усі інші компанії, крім Pfizer і AbbVie. Крім того, з обсягом світових продажів у 28,3 мільярда доларів у минулому році Eli Lilly зайняла 12-е місце.

За останні кілька років компанія зазнала значних змін. Компанія розпочала масштабну роботу зі скорочення витрат, спрямованих на економію 1,2 мільярда доларів на рік, зокрема скорочення чисельності персоналу на 3500 осіб. В кінці 2016 року в компанії Eli Lilly працювало близько 42 000 чоловік. Враховуючи, що остання чисельність персоналу становить близько 35 000 чоловік, компанія фактично звільнила близько 7 000 співробітників за ці роки.

Дохід компанії Eli Lilly y за цей період зріс, що значно підвищило показники продуктивності одного співробітника. У 2016 році дохід компанії на одного співробітника склав близько 505 000 доларів США.

Протягом багатьох років компанія подвою-
вала випуск нових ліків. За даними Evaluate Vantage, ще в 2016 році Eli Lilly отримала завдяки старим фармацевтичним продуктам 86 % своїх продажів.

У другому кварталі компанія Eli Lilly повідомила, що її нові продукти складають 67 % від загального обсягу продажів за рахунок доходів від антитіл проти COVID-19. Нові продукти Eli Lilly включають препарат від діабету 2 типу Trulicity, ліки проти раку молочної залози Verzenio, імунологічний засіб Taltz, засіб для профілактики мігрені Emgality тощо.

Підготувала Марина Остапець,
кандидат медичних наук, доцент кафедри нормальної

та патологічної фізіології НФаУ,
за матеріалами Fierce pharma

Поділитися статтею з друзями