X

Для доступу до архівного номеру журналу введіть, будь ласка, Вашу електронну адресу

Введіть ваш Email

X

Підписка на електронну версію журналу "Сучасна фармація"


Введіть ваше ім'я


Введіть ваше прізвище


Введіть вашу спеціальність


Введіть вашу спеціалізацію















Введіть ваш Email


Введіть ваш телефон

Телефон повинен містити код країни

наприклад: +380 99 999 9999


Введіть Область/місто/селище, де ви проживаєте


Введіть ваше місце роботи


Фогістин доможе імунній системі в період грипу та ГРВІ

Інфекції верхніх дихальних шляхів часто турбують не лише дітей, а й дорослих. Захворювання горла та носа — одна з найпоширеніших причин звернення за допомогою до лікаря або провізора.

 

В даний час респіраторні вірусні інфекції займають одну з провідних позицій серед дитячого та дорослого населення щодо звертання за медичною допомогою, тимчасової втрати працездатності, кількості використаних ліків за період захворювання. Незважаючи на різноманітність лікарських засобів, грип та ГРВІ залишаються практично неконтрольованими захворюваннями через високу мінливість антигенної структури, вірулентність циркулюючих вірусів.

Найважливішим фактором у патогенезі ГРВІ є порушення неспецифічних механізмів захисної функції респіраторного епітелію. Першою ланкою є осідання вірусів на поверхні носового слизу, що вкриває епітелій. При недостатності захисної функції слизової оболонки носа (лізоцим, муцин, лактоферин, мукоциліарний кліренс), клітинних та гуморальних факторів імунної регуляції відбувається фіксація та інвазія вірусів у клітину, запускається процес реплікації інфекційного агента та загибелі клітини. У відповідь на пошкодження виникає дифузне ураження всіх відділів верхніх дихальних шляхів з розвитком всіх класичних ознак запальної реакції [1]:

  • судинна вазодилатація з різким набряком слизової оболонки;
  • виражена ексудація;
  • порушення мукоциліарного кліренсу.

 

Всі ці реакції призводять до виникнення симптомів ураження дихальної системи:

  • ринорея, закладеність носа, чхання;
  • біль у горлі, першіння;
  • малопродуктивний кашель тощо.

 

Також невід’ємною частиною клінічної картини вірусної респіраторної інфекції є розвиток вторинного імунодефіцитного стану. На цьому фоні виникає високий ризик реалізації вірулентних властивостей умовно-патогенних мікроорганізмів, що персистують на слизовій оболонці верхніх дихальних шляхів, а також грибкової суперінфекції. Досить часто відмічається виникнення гострого запального процесу лор-органів (гострі та загострення хронічних гнійних риносинуситів, гострі середні отити, загострення хронічного тонзилофарингіту) та нижніх дихальних шляхів, асоційованого з вірусною респіраторною інфекцією.

 


Це важливо!
Саме набряк є ключовим у виникненні симптомів риніту. Набрякла слизова оболонка призводить до утруднення носового дихання. Даний симптом значно порушує загальний стан пацієнта, включаючи денну активність та сон.


 

Зважаючи на механізми ураження слизових оболонок дихальної системи, стратегія лікування пацієнтів з грипом та ГРВІ включає:

  • патогенетичне лікування — противірусні та імуномодулюючі лікарські засоби;
  • симптоматичне лікування, при якому широко використовуються адреноміметики (деконгестанти), сольові розчини, антигістамінні препарати тощо.

 


Це важливо!
Порушення рекомендованого режиму дозування місцевих деконгестантів можуть призвести не тільки до місцевих небажаних явищ (атрофічний риніт), але й до появи таких загальних симптомів передозування, як занепокоєння, тремор, безсоння, головний біль, тахікардія та гіпертензія [2].


 

Всі ці складності терапії, а також збільшення необґрунтованого призначення безлічі препаратів призводить до зростання проблеми поліпрагмазії, що спонукає до порушення комплаєнсу між пацієнтом і лікарем. Зазвичай пацієнти не бажають використовувати велику кількість препаратів, це призводить до порушення режиму та тривалості лікування. Дана проблема стимулює лікаря переглядати призначену терапію та наполегливіше шукати нові можливості ефективного та безпечного лікування.

Фогістин® від компанії «VORWARTS PHARMA» може стати чудовим рішенням для вирішення даної проблеми. Фогістин® — це високоефективний комплексний засіб, який поєднує імуномодулюючі та антигістамінні властивості. Активними компонентами засобу є запатентований порошок SniZtop® та цинк.

 

Які властивості має порошок SniZtop®?

Порошок SniZtop® — це запатентований порошок з перепелиних яєць, який містить овомукоїди — специфічні протеїни природнього походження з білка перепелиних яєць, які перешкоджають запуску алергічної реакції шляхом блокування з’єднання фрагменту алергену з імунними клітинами.

 

Як діє овомукоїд?

Під час досліджень був встановлений механізм дії овомукоїду. Антигени потрапляють до слизової оболонки носоглотки, запускаючи каскад імунних реакцій, під час яких  відбувається дегрануляція тучних клітин та виникає запальна реакція. Цими антигенами можуть бути як різноманітні алергени, так і антигени вірусів при ГРВІ. Інгі-
буючи ці антигени, овомукоїд стабілізує тучні клітини, зменшуючи запалення [5, 6].

Овомукоїд чинить не тільки протизапальну, але також протинабрякову дію, що є важливим для пацієнтів з алергічним або неалергічним ринітом. Зменшення набряку слизових оболонок відбувається за рахунок стабілізації тучних клітин, що призводить до зменшення ексудації судин. А це, в свою чергу, ефективно усуває симптоми хвороби, такі як закладеність носа, чхання та інші.

 

Цинк: можливості в підтримці імунітету!

Цинк — один із головних мінералів, який забезпечує нормальний енергетичний метаболізм, оскільки входить до складу понад 200 ферментів, бере участь у синтезі білків, рості та диференціюванні клітин (у тому числі імунної тканини). Крім того, цинк відіграє важливу роль у процесах загоєння ран, відновленні м’язової тканини, синтезі гормонів, а також у правильному сприйнятті запаху та смаку. Але найбільш актуальна сьогодні властивість цинку — допомога імунній системі у боротьбі з бактеріями та вірусами.

 

 

Відомо, що цинк модулює противірусний та антибактеріальний імунітет та регулює запальну реакцію. Поліпшення противірусного імунітету за допомогою цинку може відбуватися завдяки стимуляції продукції інтерферону α та підвищенню його противірусної активності. Цинк виявляє протизапальну активність та модулює функції Т-клітин, що може обмежити масштаби «цитокінового шторму». Покращений статус щодо цинку може також знизити ризик розвитку бактеріальної коінфекції. Цинк може мати захисний ефект як профілактична та допоміжна терапія при респіраторних вірусних інфекціях за рахунок зменшення вираженості запалення, поліпшення мукоциліарного кліренсу, модуляції противірусного та антибактеріального імунітету. Вживання цинку протягом перших 24 годин від появи симптомів застуди зменшує тривалість перебігу захворювання у дорослих на 33 %.

Збільшення кількості цинку у моноцитах захищає організм від окиснювального стресу. Є декілька можливих біохімічних механізмів, за допомогою яких цинк зменшує окиснювальний стрес в клітинах. Дослідження показали, що цинк негативно впливає на синтез прозапальних цитокінів, таких як фактор некрозу пухлини-α та інтерлейкін-1β, які виробляють активні форми кисню і можуть бути додатковим механізмом, за допомогою якого даний біометал може функціонувати як антиоксидант в організмі людини [7].

 

 

Узагальнюючи вплив цинку на імунну систему, слід підкреслити, що цинк відіграє важливу роль у її функціонуванні:

  • є кофактором тимуліну та необхідним елементом перетворення претимуліну в тимулін, регулює активність зрілих Т-клітин периферичної крові та стимулює їхнє дозрівання;
  • відіграє певну роль у синтезі γ- інтерферону, тому за відсутності цинку відмічають значне зниження активності даного цитокіну;
  • у структурі інтерлейкіну виявлено цинк-залежну ділянку, тому в разі дефіциту мікроелементу продукція і цього цитокіну знижується;
  • дефіцит цинку у людини супроводжується зниженням маси лімфоїдної тканини (тимус, лімфовузли, селезінка, мигдалини), загального вмісту лейкоцитів, відносної й абсолютної кількості Т-лімфоцитів, їх функціональною недостатністю.

 

Отже, з огляду на те, які властивості мають активні компоненти, таблетки Фогістин можуть використовуватись:

  • для підтримки опірної функції імунної системи в період застуди;
  • для підтримки організму в боротьбі з проявами сезонної та цілорічної алергії.

 

Фогістин — це високоефективний антигістамінний засіб, який має ряд переваг:

  • інноваційна формула — форма випуску забезпечує оптимальне сублінгвальне всмоктування та безперервне виділення біоактивних речовин під час жування;
  • унікальні природні компоненти — запатентована формула, що містить високоочищені похідні овомукоїду перепелиних яєць;
  • клінічно доведена ефективність;
  • зниження медикаментозного навантаження — не викликає побічних дій чи звикання;
  • зручність використання — жувальні таблетки не потребують запивання;
  • зменшення проявів алергії — зменшує симптоми вже через 15 хвилин після прийому;
  • для всієї родини — підходить для дорослих та дітей від 6 років.

 

Як приймати Фогістин?

Дорослим та дітям старше 6 років рекомендовано ретельно розжовувати по 1–2 таблетки на день. При необхідності можливо збільшити добовий прийом до 5 таблеток.

Враховуючи високу ефективність і безпечність, засіб Фогістин — чудове рішення в період застуди, активні компоненти якого протидіють запаленню та підтримають імунну систему!

 

Література:

  1. Рязанцев С.В., Хмельницкая Н.М., Тырнова Е.В. Роль слизистой оболочки в защите ЛОР-органов от потенциально патогенных для организма антигенных факторов. Вестн. оторинолар., 2000, 3: 60-64.
  2. Заплатников А.Л. Безопасное применение назальных сосудосуживающих препаратов у детей. РМЖ, 2008, 18: 1207.
  3. Bruttmann G. «Ovix» Quail egg homogenate: a clinical evaluation. La Medicina Biologica. 1995;2:25–29.
  4. Prelipcean (Teuşan) A, Prelipcean A. Teuşan V. Investigations on the structure, chemical composition and caloricity of the quail eggs, deposited at the plateau phase of the laying period. Lucr˘ri Ştiinţifice — Seria Zootehnie. 2012;57:113–120.
  5. Oh SW, Pae CI, Lee DK, et al. Tryptase inhibition blocks airway inflammation in a mouse asthma model. J Immunol. 2002;168(4):1992-2000. doi:10.4049/jimmunol.168.4.1992
  6. Clark JM, Abraham WM, Fishman CE, et al. Tryptase inhibitors block allergen-induced airway and inflammatory responses in allergic sheep. Am J Respir Crit Care Med. 1995;152(6 Pt 1):2076-2083. doi:10.1164/ajrccm.152.6.8520778
  7. Prasad AS. Zinc: role in immunity, oxidative stress and chronic inflammation. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2009;12(6):646-652. doi:10.1097/MCO.0b013e3283312956

Надія Бойко, лікар