X

Для доступу до архівного номеру журналу введіть, будь ласка, Вашу електронну адресу

Введіть ваш Email

X

Підписка на електронну версію журналу "Сучасна фармація"


Введіть ваше ім'я


Введіть ваше прізвище


Введіть вашу спеціальність


Введіть вашу спеціалізацію















Введіть ваш Email


Введіть ваш телефон

Телефон повинен містити код країни

наприклад: +380 99 999 9999


Введіть Область/місто/селище, де ви проживаєте


Введіть ваше місце роботи


Весна не приходить одна!

Весна приносить із собою не тільки теплі дні і яскраве сонячне світло, але й свої сезонні захворювання. Тому час відродження природи до душі далеко не всім. Біда в тому, що у багатьох людей виникає алергія на пилок рослин, що квітнуть навесні, а вся ця глобальна проблема охорони здоров'я має назву «поліноз».

 

Поліноз (від лат. pollen — пилок) — сезонна алергічна реакція на пилок рослин.

Історична довідка

  Перший опис полінозу належить Галену, що жив в II сторіччі н. е. Історична назва цього захворювання — сінна лихоманка — виникла ще в 1819 році, коли у англійського лікаря Джона Бостока з'явилися ознаки даного захворювання в період заготівлі сіна. Як виявилося, тут була лише частка істини — причиною полінозу може стати будь-який квітучий представник рослинного світу — квіти, трави, дерева, а також спори цвілевих грибів, присутні в атмосфері. На сьогоднішній день поліноз зустрічається у 20 % населення земної кулі, жінки хворіють їм у 2,5 рази частіше за чоловіків, городяни — частіше сільських жителів, особи розумової праці — частіше, ніж фізичної. Слід зазначити, що поліноз — серйозна соціальна проблема, так як в сезон цвітіння дерев, рослин та трав це захворювання виводить з робочого стану мільйони людей внаслідок ураження слизових оболонок верхніх та нижніх дихальних шляхів, кон'юнктиви очей.

Весняні алергени

Відомо про існування більш ніж 700 найменувань алергенів рослин і їх пилку, здатних призводити до розвитку полінозу. Крім того, вчені вважають, що алергеном є не тільки пилок рослин, але й спори грибів. Для кліматичної зони нашої країни характерно чотири основні групи рослин з пилком, що мають алергенні властивості. Щоб дізнатися, що квітне навесні в цей період, бажано мати календар цвітіння дерев і трав. Весняна сезонна алергія характеризується реакцією на запилювання дерев і чагарників (у березні зацвітає верба, у квітні — вишня і береза, в травні починають квітнути глід, волошка, каштан, дуб, ясен).

Як виявляється захворювання?

Як відомо, людину-алергіка легко визначити за зовнішнім виглядом. Його особливості: «алергічний салют» — розтирання кінчика носа долонею; «алергічний ніс» — постійне «шмигання», почервоніння крил носа; алергічні окуляри — темні кола під очима. Як правило, сезонна алергія починається практично в один і той же час року характерними проявами — сезонним алергічним ринітом і кон'юнктивітом, сезонною бронхіальною астмою, атопічним дерматитом (за типом кропив'янки). Найчастіше алергічний риніт супроводжується свербежем і почервонінням повік, сльозотечею, сверблячкою твердого піднебіння, глотки, слизової оболонки носа, вушних проходів, нестримними нападами чхання, рясними слизовими виділеннями та найголовніше — утрудненням носового дихання. Іноді явища кон'юнктивіту навіть більш виражені, ніж симптоми риніту, і тоді саме кон'юнктивіт найбільше отруює життя хворому. Деяким щастить: у них хвороба протікає відносно легко, не впливаючи на сон, денну активність, професійну діяльність або навчання. Однак при середньо тяжкій формі захворювання людина позбавляється можливості нормально спати, працювати, відпочивати або займатися спортом. Ускладнює ситуацію ще й те, що в період загострення у хворих нерідко виникає так звана перехресна алергія — підвищена чутливість до продуктів харчування, які під час ремісії переносилися абсолютно нормально. Поза періоду квітнення симптоматика зменшується, зникає, і пацієнти почувають себе здоровими. N.B. Дуже часто, полі-ноз приймають за звичайну застуду і починають лікування традиційними для ГРВІ препаратами. При цьому полегшення не настає, і більше того — стан погіршується. А якщо застосовуються ще і народні методи —відвари трав, мед — можливе виникнення перехресної алергії та навіть розвиток небезпечних для життя станів.

Механізми розвитку

Щоб зрозуміти, якими способами можна лікувати поліноз, треба розібратися в механізмі його розвитку. Поліноз відноситься до IgE-опосередкованого типу алергії, тому всі симптоми зобов'язані своїм існуванням імуноглобулінам Е (IgE). В результаті потрапляння в організм алергену, імуноглобуліни Е сприяють потужному викиду прозапальних медіаторів, основну роль з яких відіграє гістамін. Його дія полягає в розширенні судин, підвищенні секреції слизових дихальних шляхів, підвищенні проникності  капілярів, спазмі гладком'язових волокон стінок бронхів, почастішанні серцевих скорочень і зниженні артеріального тиску, що і обумовлює весь перелік симптомів.

  ЦІКАВО ЗНАТИ!

В даний час відомо 4 типи гістамінових рецепторів — Н1, Н2, Н3, Н4. Однак саме стимуляція Н1-рецепторів призводить до вивільнення гістаміну та реалізації симптомів алергії.

Діагностичний алгоритм

Для того щоб знати, як і чим допомогти пацієнту з полінозом, необхідно провести комплексне обстеження організму. Для діагностики використовують дані алергологічного анамнезу (вказівка пацієнта на контакт з можливим антигеном, сезонність і повторюваність виникнення, обтяжливі фактори), результати специфічного обстеження (шкірні проби або скарифікаційні, провокаційні тести) та лабораторні методи дослідження.

Час лікувати!

Основним принципом лікування є виключення, якщо це можливо, «винного» алергену. Якщо ні — проведення заходів, спрямованих на зменшення контакту з пилком, дотримання відповідної дієти.  

  ЦІКАВО ЗНАТИ!

Алергіки зі стажем до сезону квітнення свого алергену готуються заздалегідь: або приймаючи ліки, або на час покидаючи місце проживання, якщо є така можливість. За кордоном такий метод досить поширений.

У свою чергу, патогенетична і симптоматична терапія полягає у використанні засобів, спрямованих на усунення основних симптомів полінозу. Проводиться така терапія за допомогою сучасних антигістамінних препаратів для системного застосування, завдяки високій вибірковості і спорідненості до Н1-рецепторів, відсутності блокування рецепторів інших біологічно активних речовин, високої безпеки і тривалого терапевтичного впливу. Саме тому, на основі антигістамінних препаратів II-го покоління були розроблені неметаболізовані Н1-антагоністи, які, в середньому, у 3 рази швидше починають проявляти свою фармакологічну дію, і крім антигістамінної активності мають також протизапальну і протиалергічну дію. Завдяки фармацевтичній компанії «Фармак» на вітчизняному ринку представлений яскравий представник — лікарський препарат Едем® у вигляді табл. в/о 5 мг (№10 або 30) та сиропу 0,5 мг/мл (фл. 60 або 100 мл). Едем® — добре відомий антигістамінний препарат останнього покоління і тривалої дії, який містить дезлоратадин, для усунення симптомів, пов'язаних з: алергічним ринітом (чхання, виділення з носа, свербіж, набряк та закладеність носа, свербіж та почервоніння очей, сльозотеча, свербіж у ділянці піднебіння та кашель); кропив'янкою (свербіж, висипання). Дезлоратадин — первинний активний метаболіт лоратадину, виборчий блокатор периферичних гістаминових Н1-рецепторів респіраторної системи, очей, шкіри, при цьому не проникає через гематоенцефалічний бар'єр, що не викликає седативний ефект і не впливає на працездатність, а також не супроводжується змінами з боку серцево-судинної системи (подовження інтервалу QT). Зокрема, важливими фармакологічними властивостями лікарського препарату Едем® є наявність протиалергічного і протизапального ефектів, не пов'язаних з блокадою Н1-рецепторів. Завдяки цьому препарат інгібує експресію молекул адгезії, вироблення і вивільнення медіаторів запалення і цитокінів, факторів хемотаксису еозинофілів, аніона супероксиду, що дозволяє йому пригнічувати медіатори ранньої (гістамін, тріптаза, лейкотрієн LTC4 і простагландин PGD2) і пізньої (цитокіни, хемокіни, молекули адгезії, клітини алергічного запалення) фаз алергічної реакції.  

  ЦІКАВО ЗНАТИ!

За своєю блокуючою активностю відносно Н1-рецепторів Едем® має максимальну спорідненість (афінність) на відміну від інших антигістамінні препаратів і відповідно найвищий профіль безпеки (основна причина розвитку побічних ефектів антигістамінних препаратів — низька селективність).

Діюча речовина препарату Едем® — дезлоратадин — «схоплюється» рецепторами відразу, тому його дія починається швидко — через 30 хв. після застосування та досягає максимуму через 1–1,5 год. Період напіввиведення становить у середньому 27 год, що забезпечує зручність його застосування — 1 раз на добу. Важливо відзначити, що прийом їжі не впливає на фармакокінетику і доступність препарату. Ефективність і безпека препарату підтверджені численними дослідженнями. Було доведено, що застосування лікарського препарату Едем® сприяє зменшенню симптомів алергічного риніту (свербіння і закладеності в носі, чхання, ринореї), при цьому терапевтичний ефект відзначався вже після прийому першої дози препарату. При цьому особливо важлива наявність вираженої деконгестивної дії, скорочення часу хвороби, запобігання ускладнень та відновлення ослабленого організму. Дорослим і дітям віком від 12 років препарат призначають у дозі 5 мг (1 таблетка) 1 раз на добу, незалежно від прийому їжі. Бажано приймати таблетку регулярно в один і той самий час доби, не розжовуючи, запиваючи невеликою кількістю води. Тривалість лікування залежить від тяжкості та перебігу захворювання. Висока переносимість та безпека дозволяє застосовувати Едем® вже з 6-місячного віку у вигляді сиропу (0,5 мг/мл по 60 і 100 мл у флаконі). Крім того, він має приємні органолептичні властивості (смак, запах) і не містить ароматизаторів. Детальніше зі способами застосування лікарського засобу  в дитячій практиці можна ознайомитись в інструкції по застосуванню препарату. Виходячи з усього вище викладеного, високоефективний склад дозволяє лікарському препарату Едем® мати наступні переваги:
  • висока ефективність;
  • високий ступінь безпеки;
  • зручність застосування (1 раз на добу);
  • швидкий терапевтичний ефект (вже через 30 хв.);
  • висока спорідненість до Н1-рецепторів;
  • відсутність седативної дії і впливу на серцево-судинну систему;
  • ідеальний антигістамінний препарат для дітей з 6 міс.

Едем®—відчуй життя без алергії!

  Мамедова С. О., канд. фарм. наук., НФаУ